KAROL OKRASA - pokaz kulinarny

 

Karol Okrasa - Urodzony w 1978 roku w Białej Podlaskiej, jeden z najbardziej znanych i lubianych szefów kuchni w Polsce. Od 2001 roku gospodarz programu „Gotuj z Okrasą” (TVP1), od niedawna na antenie telewizji oglądany w roli prowadzącego „Smaki czasu”. Autor popularnej książki kulinarnej "Gotuj z Okrasą", zawierającej 105 autorskich przepisów. Współzałożyciel kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni: elitarnej organizacji, skupiającej najlepszych szefów kuchni w Polsce. Wyróżniony tytułem Chef Chalange dla najlepszego szefa kuchni międzynarodowej sieci Le Meridien, jest też laureatem nagrody Oskar Kulinarny 2005 w kategorii osobowość kulinarna roku. Zdobywcą tytułu Hermes 2007, w 2008 roku otrzymał prestiżową nagrodę Chef de L’Avenir dla wybitnie uzdolnionych szefów kuchni, przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Absolwent warszawskiej SGGW, Wydziału nauki o żywieniu człowieka i konsumpcji. Zawodowe pierwsze kroki stawiał w hotelach: Jan III Sobieski i Le Meridien Bristol. W tym ostatnim pracował jedenaście lat, przechodząc wszystkie szczeble kariery - od praktykanta i kucharza śniadaniowego, po stanowisko szefa kuchni. Pasjonat i znawca kuchni polskiej i regionalnej, narodowe smaki z pasją promuje w wersji dietetycznej, lekkiej i wyrazistej. Polskiego stylu gotowania uczy młodzież i dyplomatów, do potraw rdzennie polskich przekonuje cudzoziemców. Kocha swoją pracę, jednak w codziennym życiu najważniejsza jest dla niego rodzina - córka Lena i żona Monika. Nie brakuje mu poczucia humoru: w polskiej wersji wyróżnionej pięcioma Oscarami animacji „Ratatuj” użyczył swego głosu Klientowi restauracji. Uwielbia sport: biega, gra w squasha i siatkówkę, pływa, a kiedy chce odpocząć od wydawnictw kulinarnych, sięga po powieści Grishama i Clovela. Nie zdarza się to jednak często: kuchnia dla Karola Okrasy to nie tylko zawód, ale i sposób na całe życie.